Mit tehetünk a vasútbiztonságért?

Széleskörű kutatásba kezdett az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) a vasúti közlekedési kultúráról. Az idén januárban kezdődő felmérés célja azt kideríteni, növelhető-e a jelenleginél is magasabb szintre a vasútbiztonság, s ehhez milyen ötletekkel tudnak hozzájárulni az ágazatban dolgozók.

  1. 1. ábra:A vasútbiztonsági kultúra európai modelljének alkotóelemei

Az ERA a felmérés első fázisában 100 szervezettel (uniós hatósággal és vállalattal) kezdte meg az együttműködést. Köztük a CER Cargo Holding vasútvállalataival: az elsők között csatlakozó CER Hungary-vel és a CER Slovakia-val, hogy a kutatáshoz kialakított felmérését próbára tegye. Vállalatainknak sem volt érdektelen a részvétel, mert mélyebb betekintést nyertek jogszabályok mögött meghúzódó elvekbe, amelyek beépíthetők a biztonsági kultúra és a biztonságirányítási rendszerek fejlesztésébe.

A júniusig lezárult vizsgálat első szakaszában összesen 25 ezer vasúti munkavállaló fejtette kivéleményét. A CER vasútvállalatai esetében 110 olyan kollégánk válaszolt a névtelenséget biztosító kérdéssorozatra, akik az üzemeltetésben és az irodai területen dolgoznak. Nekik ezúton köszönjük meg fáradozásukat.

A felmérés eredményei az ERA és a CER szakemberei szerint egyaránt hasznos információkkal szolgálnak a vasútvállalatok számára a biztonságirányítási rendszerük folyamatos fejlesztéséhez. Ezek segítségével hangolhatják belső folyamataikat, alakíthatják szabályzataikat a gyakorlati megvalósulás érdekében.

A CER vasútvállalatai is elemzik az eredményeket, amelyek alapján dönthetnek arról, hogy a tevékenyégük mely részei működnek már ma is kifogástalanul, illetve hol szükséges beavatkozás az esetleges kockázatok csökkentése érdekében.

  1. 2. ábra: Az ERA-val partnerséget vállaló európai vasúttársaságok

A felmérés második szakasza június 16-án kezdődik egy hivatalos online megnyitó keretében. Az uniós ügynökségnek az a szándéka, hogy ettől kezdve minden vasúti szakember számára hozzáférhetővé váljon a kérdőív.

A CER vállalatok nevében minden vasúti területen dolgozó szolgáltató munkatársát arra biztatunk, hogy vegyenek részt a kutatásban és töltsék ki a kérdőívet. A közös tapasztalat és tudás ugyanis feltétlenül hozzájárul az európai vasúti rendszer biztonsági szintjének növeléséhez. Márpedig ez mindannyiunk érdeke.

 

CER CARGO