Sikeres pályázat: elindult a vasúti egyeskocsi-teherfuvarozás állami támogatása

A vasúti egyeskocsi-teherfuvarozás állami támogatására vonatkozó keretszerződéseket írtak alá nemrégiben a sikeres pályázatot benyújtott árufuvarozó vasúti társaságok, köztük cégünk, a CER Hungary Zrt. is. Horváth Ottó vezérigazgató képviselte az eseményen a vállalatot.

Idén júniusban az Európai Bizottság jóváhagyta a vasúti egyeskocsi teherfuvarozás támogatási rendszerének létrehozását Magyarországon. Erről, valamint a kapcsolódó fuvarozási ágazat fejlesztéséről szóló 1414/2020. számú Kormányhatározatban foglaltak alapján, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kialakította a vonatkozó szabályozási kereteket. Ennek nyomán a MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság a magyarországi vasúti egyes kocsi teherfuvarozás támogatásra pályázatot hirdetett, melyre az iparági szereplők közül számos vasúti cég nyújtotta be jelentkezését.

A sikeres pályázók november elején írták alá a támogatásra vonatkozó szerződéseket, köztük cégünk, a CER Hungary Zrt. is. A támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtja, folyósítását a MÁV Zrt. továbbtámogatóként végzi. A következő öt évben összesen több mint 26 milliárd forintos állami hozzájárulás javítja a környezetkímélő vasúti teherfuvarozás versenyképességét, valamint hozzájárul a vasúti pályakapacitás jobb kihasználtságához is, és évente mintegy 400 ezer kamiontól mentesíti a közutakat. A vasúti egyes kocsi teherfuvarozás támogatási összege 2021. évben 111.645 ezer Ft